یکشنبه، ۷ بهمن، ۱۴۰۳ | Sunday, 26 January , 2025

بررسی تغییرات ژنومیکی و ساختار جمعیتی گوسفندان ایران

نسخه قابل پرینت
کد خبر:47602
یکشنبه، ۲۶ اردیبهشت، ۱۴۰۰ | 13:02

بررسی تغییرات ژنومیکی و ساختار جمعیتی گوسفندان ایران

طرح بررسی تغییرات ژنومیکی و ساختار جمعیتی گوسفندان ایران از طریق تعیین توالی کل ژنوم با هدف درک ارتباطات ژنتیکی، تاریخ جمعیت، ساختار ژنتیکی درون و بین جمعیت ها در گوسفندان بومی ایران و شناسایی نشانگرهای خاص نژادی به منظور استفاده در آزمون انتساب در پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در حال اجراست.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، نژادهای بومی گوسفند که به خوبی با طیف وسیعی از شرایط کشاورزی- زیست محیطی (آب و هوای مختلف، انواع بیماری و خوراک محلی) سازگار شده اند، دامداری پایدار در مناطق حاشیه ای و دشوار در هر کشور را تضمین می‌کنند.

توصیف مولکولی منابع ژنتیکی قابل دسترس و جمع آوری اطلاعات در مورد تنوع و ساختار ژنتیکی برای توصیف و حفاظت از ژرم پلاسم بسیار ضروری است. تعیین ژنوتیپ کل ژنوم (Whole genome typing) درک ما را از ساختار ژنتیکی جمعیت های گونه های دامی اهلی، منشا آنها، اثر مهاجرت و همچنین جابجایی جمعیت های انسانی متصل به این فرآیندها را افزایش می‌دهد.

نژادهای بومی، مخازن ژنی مهم برای صفات سازگاری هستند و می‌توانند برای تضمین کارآیی برنامه های اصلاحی تنظیم شده برای شرایط جغرافیایی متنوع به کار روند.

در این مطالعه ۲۰ نژاد گوسفند بومی ایران شامل شامل بلوچی، مغانی، شال، افشاری، زل، تالشی، مهربان، لری بختیاری، زندی، دالاق، نائینی، فراهانی، کبوده شیراز، ترکی قشقایی، سنجابی، قره گل، قزل، کردی خراسان، ماکویی و کلکویی با استفاده از تعیین ژنوتیپ افراد با SNPchip700k و بعد از آنالیز اولیه تعیین توالی کل ژنوم (Whole genome sequencing) مورد مطالعه قرار گرفتند.

درک ارتباطات ژنتیکی، تاریخ جمعیت، ساختار ژنتیکی درون و بین جمعیت ها در گوسفندان بومی ایران، اثر انتخاب بر ژنوم گوسفندان بومی ایران، بررسی میزان وجود هاپلوتایپ های مشترک (Haplotype sharing) بین گوسفندان بومی ایران و شناسایی نشانگرهای خاص نژادی به منظور استفاده در آزمون انتساب از جمله اهداف این طرح است.

پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری مستقر در رشت یکی از پژوهشکده‌های منطقه‌ای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی است که در سه بخش بیوتکنولوژی دام، طیور و آبزیان، ژنومیکس و کشت بافت و انتقال ژن با اولویت دام، طیور و آبزیان و حشرات صنعتی و سپس گیاهان استراتژیک منطقه فعالیت دارد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

دستیابی به دانش فنی تکثیر کشت بافتی ارقام سخت ریشه‌زای توت

نخستین جلسه شورای ملی ایمنی زیستی در دولت سیزدهم برگزار شد

امکان ردیابی تراریختگی مواد اولیه و خوراک آبزیان در کشور فراهم شد

دانشمندی که علم را «از مردم، با مردم و برای مردم» زندگی‌ کرد/در مراسم سالگرد درگذشت استاد عنوان شد: قره‌یاضی،سکوت نخبگان را خطرناکتر از مهاجرت نخبگان می‌دید

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها